Mijn grote hobby is Scouting. Op deze pagina vertel ik in het kort wat Scouting is, onderaan de pagina vindt je verschillende interessante links.

 

 

Scouting wat is dat?

Ruim 90.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting. Samen met zo'n 30.000 kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Er zijn in Nederland 1.300 lokale Scoutinggroepen.

Wereldwijd zijn er 32 miljoen Scouts in meer dan 160 landen. Een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding, dat is wat Scouting te bieden heeft. Iedereen kan meedoen met Scouting. Geloof, ras, huidskleur, handicap, vluchteling of seksuele voorkeur, het maakt niet uit, Scouting staat open voor iedereen.

Ontstaan

Het programma dat Scouting biedt, is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Baden-Powell. Hij bedacht het Scoutingspel aan het begin van de 20e eeuw. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven, wordt Scouting steeds aantrekkelijker. Steeds meer jongens en meisjes in Nederland worden lid van een Scoutinggroep. Dat betekent dat Scouting aanslaat!

Scouting (wereldwijd) begon in 1907, Scouting in Nederland begon in 1910. In dat jaar werden de eerste Verkenners troepen gevormd in een paar steden. De eerste landelijke organisatie werd ook in 1910 opgericht: de Nederlandse Padvinders Organisatie. De NPO ging in 1915 samen met de Nederlandse Padvinders Bond en heette van toen af De Nederlandse Padvinders (NPV). De NPO en NPV waren voor jongens van alle godsdiensten, maar desondanks richtten de Rooms-katholieken hun eigen organisatie op in 1938, de Katholieke Verkenners, hoewel de twee organisaties op veel gebieden samenwerkten.

Scouting voor meisjes begon in 1916 met de oprichting van het Nederlands Meisjes Gilde, later omgedoopt tot Nederlands Padvindsters Gilde (NPG). Deze werd later gevolgd door een aparte Katholieke organisatie, de Nederlandse Gidsen Beweging.

Hoogtepunt van de vooroorlogse geschiedenis van Scouting in Nederland was de 5e Wereld Jamboree die in 1937 werd gehouden te Vogelenzang (Noord Holland). Dit was tevens de laatste Wereld Jamboree waar BP zelf nog bij was (hij overleed in 1941).

Gedurende de 2e Wereld Oorlog werden alle Scouting activiteiten verboden door Nazi-Duitsland, maar veel Scoutinggroepen gingen in het geheim door, en veel Scouts gingen bij het verzet of hielpen anderen door de verschrikkingen van de oorlog heen. Na de oorlog kwam Scouting snel weer terug en werd weer net zo populair als voor de oorlog.

In 1973 zijn NPV, NPG, KV en NGB gefuseerd tot een organisatie genaamd Scouting Nederland. De Engelse naam Scouting werd toen gekozen om niet de voorkeur te hoeven geven aan de naam van een van de oorspronkelijke organisaties.

Scouting Nederland is in 1973 ontstaan door de samenvoeging van twee jongens- en twee meisjesorganisaties. Deze samenvoeging kwam voort uit de wens naar betere samenwerking en om de terugloop van leden een halt toe te roepen. Het ledental is vanaf 1985 enorm gestegen.

Scouting Nederland is zowel lid van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) als van de World Organization of the Scout Movement (WOSM).

De organisatie

Ruim 1300 groepen door heel Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland. Gemiddeld 30 groepen vormen een Scoutingregio. Daarvan zijn er nu 48 in ons land. Het beleid van de vereniging wordt vastgesteld door de Landelijke raad, zeg maar 'het parlement' van Scouting. Het Bestuur van Scouting Nederland is verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding en de -uitvoering. Het maakt daarbij gebruik van de medewerkers van het Landelijk servicecentrum.

Scouting Nederland is een gemengde vereniging. Toch is niet iedere groep gemengd. Scouting kent zowel gemengde groepen als groepen met alleen jongens of alleen meisjes.

Doelstelling

Scouting Nederland stelt zich ten doel : het bevorderen van het Scoutingprogramma in Nederland, op grondslag van de ideeën van Lord Baden Powell, om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid.

Activiteiten

Een Scoutinggroep organiseert veel activiteiten voor haar leden. Deze activiteiten zijn vaak gericht op de samenleving. Scouting Nederland probeert een actuele invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid. Als onderdeel van dit project nemen groepen deel aan activiteiten als het bouwen van een vluchtelingendorp, samenwerken en samenspelen met asielzoekerkinderen, het schoonmaken van natuurgebieden of het deelnemen aan uitwisselingsprogramma's met groepen in het buitenland.

Wereld Jamboree

Eens in de vier jaar vindt ergens een Wereld Jamboree plaats. Steeds in een ander land, steeds in een ander werelddeel. In de zomer van 1995 heeft Scouting Nederland de Wereld Jamboree georganiseerd.

Kamperen

Het buitenleven hoort bij Scouting. Kamperen is dan ook zeer populair binnen Scouting. De vereniging heeft daar vele terreinen voor. Sommige aan het water, andere in de bossen. Kamperen bij Scouting is: zonder al te veel luxe, samen des te meer lol hebben! Het lnfocentrum van Scouting Nederland beschikt over een accommodatiegids met alle beschikbare kampeerterreinen.

Meer informatie vindt je op de webiste van Scouting Nederland.

Scouting A.P.V. Gorinchem

 

 

 

 

 

 

 

 

 Scouting A.P.V. Gorinchem

 

 

 

 

 

Diverse Scouting links

 

 

Scouting Nederland

 

 

 

Medische en EHBO Stam

 

 

Scouting Vierdaagsekamp

Radio Interesse Stam

 

Scoutingmuseum De Ducdalf Rotterdam

Scoutingmuseum De Ducdalf
Rotterdam

 

Scouting Nederland Plaatjes

 

Diverse links op de site van Scouting Nederland

 

 

Overzicht van regio's
en steunpunten

 

 

De knopensite

 

Groepsbladen on-line

 

 

Scouting en ARBO

 

 

Speelruimte

 

   

Scoutingvrienden
(De mijnschoolbank.nl voor Scouting)

   

 

 

Groepen in de buurt van Gorinchem

 

Scouting A.P.V.
(Gorinchem)

 

 

Scouting Hagemans
(Leerdam)

 

 

Scouting A15
(Hardinxveld-Giessendam)

Scouting GZV (Gorinchem)

 

 

Scouting Altena
(Sleeuwijk)

 

Scouting Loevestein (Woudrichem)

 

Speltips

 

Speltips

 

Circulatie-minivolleybal

 

Regiospelen